pátek 13. září 2019

Pátek 13.

"..pátek něšťastný je den
   nechoď dceruško k vodě ven"

Pověra o tom, že pátek 13. je nešťastný den je pevně zakořeněná. A váže se k ní řada vysvětlení - většinou je to spojováno s něšťastnými, ba tragickými událostmi v tomto datu. Teď se nejčastěji spojuje s 13. říjnem 1307 kdy byl začátek pronásledování Templářů.
Ale bylo by asi obtížné najít v dějinách datum, které se nespojuje s nějakou významnou tragickou událostí.

Vnímání pátku 13. jako nešťastného dnu, dnu, kdy se věci nedaří jak plánujeme, spíše souvisí s naší evropskou keltsko-germánskou tradicí.
Měsíční - lunární časový cyklus začíná okamžikem novu a úplněk a dny kolem něj jsou považovány za nejnáročnější čas. V té době bychom měli odpočívat a nepouštět se do větších akcí, ani si neplánujte žádné operace.
Je to doba vhodná pro duchovní léčení, snění, pro magickou sexualitu. Je to fáze dokončování. Je tu silná rezonance - pokud jste ve stresu, úplněk ho zesílí, pokud jste soustředění - úplněk vás rovněž podpoří.
A 13. den měsíčního cyklu je právě před úplňkem.

Pátek - německy Freitag, není "volný den", jméno je odvozeno od bohyně Freyi (Freya/Freyja), germánské bohyně plodnosti. (My známe ještě starý výraz "jít na freje" )

Takže v den zasvěcený bohyni Freyi, v pátek večer, a když je to ještě 13. den lunárního cyklu, je náročný čas, fyzicky i psychicky. Je jasné, že náš úsudek nemusí být nejlepší, takže je potřeba si dávat pozor, nepouštět se do větších akcí, a možná ani nechodit ven. :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat