čtvrtek 4. března 2021

Důležitost větrání a proudění životodárné energie čchi

Energie čchi, je pojem, který v naší západní kultuře nemáme. 
Přišel k nám z Východu, používá se také název ki, nebo prána. Většinou ho známe z různých cvičebních metod, taiči, jógy, z čchi-kungových cvičení. Z bojových sportů a čínské medicíny.

Nejvíce energie čchi je v živých bytostech, je to ta energie, která proudí nám v meridiánech. Ale je také ve světě, který nás obklopuje. Proudí krajinou, kterou vyživuje a kterou je také vyživována.
Je to velký rozdíl, když sedíme v kanceláři a máme na stole ventilátor, a  když jsme venku, kde vane teplý vítr. Stejná teplota, stejný proud vzduchu, ale je to nesrovnatelné.

Vzduch, který nás obklopuje v krásné přírodě, který k nám proudí přes pole, louky, lesy je plný životodárné energie čchi.  Je to ta životní energie, která nám přináší uvolnění, radost, zdraví a vůbec všechny životní úspěchy.

Živou energii čchi potřebujeme ke svému životu.
To je důvod, proč se lidé necítí dobře v plně klimatizovaných prostorách. A přitom kvalitní vzduchotechnické zařízení nám přivádí vzduch s dostatkem kyslíku, bez prachu i pachů, se správnou vlhkostí, prostě není mu co vytknout, jen lidi pořád hekají, že je bolí hlava, že potřebují na vzduch...

A tak se, nejen od mistrů Feng-šuej, dozvídáte: Větrat, větrat, větrat :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat