středa 17. června 2020

Čínské pivoňky

Pivoňky jsou moc pěkné květiny, původem z Číny, a mají tam velkou kulturní tradici. Považují se za květiny lásky, které přinášejí velké štěstí hlavně ženám. Matka, která chce své dcery dobře provdat, má zavěsit v obývacím pokoji velký obraz s množstvím pivoněk. A čím líbeznější květy pivoněk jsou, tím skvělejší štěstí dcery čeká. Živé pivoňky jsou samozřejmě ještě účinnější. Jste-li už vdaná, pivoňky v ložnici by měly zapůsobit na vašeho muže jako povzbuzující elixír. Jen pozor, aby se nezamiloval do jiné, mladší ženy.

Tak teď svobodné ženy začínají shánět pivoňky a ty vdané je naopak odstraňují :-D

Ale není to nutné. Tyto zvyky a pověry vycházejí z kulturních tradic, které se v různých zemích liší. U nás tradiční květomluva považovala pivoňku za květinu přátelství a staré lásky. Té lásky, která už uplynula, ale přátelství a porozumění přetrvalo. A i když je květomluva už zaniklým uměním, její vliv přetrvává, a tak pivoňku vnímáme spíše jako starosvětskou rostlinu, kterou obdivujeme v klasických, "babičkovských" zahrádkách, než že by nám připadala nějak moc sexy s vlivem na milostný život.

U Feng-šuej je potřeba si všímat, jestli rada souvisí se základními energiemi, vlivy prostoru, které působí na každého, nebo je to jen kulturní zvyk. (Vychází zřejmě z pověsti o Jang Kuej-fej, proslulé konkubíně císaře Suang-cunga, která prý byla nejkrásnější ženou Číny. Císař jí prý nedokázal nic odepřít a nechal pro ni speciálně dovážet pivoňky, kterými zdobila svou ložnici celý rok.)

Žádné komentáře:

Okomentovat