sobota 20. srpna 2016

Máte dostatek denního světla?


Moje ranní antidepresivní lampa
Denní světlo je pro zdraví nesmírně důležité. Lidi nebyli stvořeni k životu v jeskyních. A pobyt na slunci, na světle má spoustu zdravotních výhod, kterých si většinou všimneme, až když nám chybí.
Jedny z hlavních, častých problémů, které vznikají nedostatkem denního světla jsou deprese. Zimní deprese je už klinický pojem, zasahují až 30% naší populace (a to jsou jen ti co se to snaží lékařsky řešit).
Příznaky zahrnují ospalost, únavu a ztrátu energie, útlum myšlení, nezájem o okolí, potíže s komunikací, pokles zájmu o sex, přibývání na váze...
Tuto měli letos v zimě v Tchibu
Příznaků se může objevit jen pár, ale ani o ty nikdo nestojí.
A léčba světlem, fototerapie, je velmi úspěšná, udávají 80% úspěšnosti (a to je u vážných případů, u lidí kteří s tím jdou k doktorovi)

Řešení je jednoduché, potřebujeme se nabudit, nejlépe po ránu, pořádným osvětlením, silným denním světlem. 15 - 30 minut je potřeba hledět do plnospektrého světla opravdu zblízka. Prodává se již řada lamp pro tyto účely, některá jsou dost velké, vybírejte proto tak, abyste je mohli v tmavé polovině roku snadno každodenně používat.

Timothy Ferris, autor 4hodinového pracovního týdne, doporučuje vozit si skládací lampičku všude sebou. Tvrdí, a má i změřené, že po čtvrthodinovém ranním osvětlení, je nejen přes den výkonný, ale večer daleko lépe usíná. Tento efekt už potvrdily i vědecké studie.
Ale daleko povzbudivější je, že to funguje na každého, člověka po ránu silné denní světlo opravdu povzbudí, psychicky i fyzicky!

Doporučuji začít shánět lampu už teď, než na vás na podzim padne deprese a už se k ničemu nedokopete :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat