neděle 5. dubna 2015

Přicházíte z práce unavení? (4)

A nemáte příliš nudně monotónní prostředí? 

Každá monotónnost je únavná. Týká se to barev, osvětlení, ale i opakování stejného motivu, nebo příliš pravidelného uspořádání.
Prostě, když je něčeho moc, je toho příliš.

Možná jste si této chyby všimli spíše v domácnostech: Lidé mají dřevěnou podlahu (hnědou), pořídí si dřevěný nábytek (hnědý), pak sedačku a závěsy v nějaké béžové barvě, pár doplňků tón v tónu, a když tam přijdete, máte pocit jako by na vás hodili deku - v takto monotónním prostoru prostě nic neuděláte, nevybudíte se k žádné aktivitě.

Barevnost pracoviště nebývá tak béžová, často je spíše v chladných šedých, seriozních odstínech, ale to neznamená, že je méně únavná.
Obvyklé zářivkové celoplošné osvětlení také nepovzbudí. Naopak, toto až příliš rovnoměrné světlo svítící shora dolů jen ubíjí.
Stejně tak ve větších prostorách pravidelná uspořádání a rastry přidávají další zbytečnou únavu.

Samozřejmě je vhodné udržovat určitý úzus při zařizování pracovního prostředí, ale to nemusí znamenat tu strašlivou, únavnou, otupující nudu!

Tipy:
Prohlédněte si své pracoviště po návratu z dovolené, nebo aspoň po víkendu, jak na vás při příchodu zapůsobí. Pokud je dojem jednolitý – jedna barva, jedna intenzita světla, jeden opakující se tvar – je tu velká možnost zbytečného vyčerpávání, únavy z monotónnosti.
Změňte to!

Pro další tipy proti zbytečné únavě se podívejte vpravo nahoře na e-book  "5 upírů, kteří nám berou energii"

Žádné komentáře:

Okomentovat