neděle 8. března 2015

Přicházíte z práce unavení? (2)

A máte dost světla?
 
Výkon roste spolu s osvětlením. Podle výzkumů, (japonských), roste efektivita práce spolu s osvětlením, a to, až k bodu oslnění.
Prostě světla není skoro nikdy dost.
Osvětlení je pro výkonnost i celkovou pohodu velmi důležité. Byli byste překvapeni jak velkou část vaší energie oči spotřebovávají. A se stoupajícím věkem jí berou stále víc.
Takže tam, kde vám v šestnáci letech stačila jedna žárovka šedesátka (60W), v pětatřiceti 4 stovky (4x100W) nejsou vůbec mnoho. 
Šetření na světle je častou chybou právě starších lidí. Myslí si, že už si oči nemůžou zkazit, ale pobyt v šeru má dopad na celý organismus. 
Systém šetření, které začíná u šetření světlem, je ten nejhorší začátek - při menším osvětlení klesá výkon, jste unavenější, mrzutí, tělo nepracuje jak může, přemáháte se, a nakonec jste i víc nemocní.

A také interiéry ve špatném osvětlení vypadají hůře, vše je víc jakoby "upatlané".

Lidské oko spotřebovává velkou část energie na akomodaci - přizpůsobování se intenzitě světla. A my se nevydržíme dívat stále stejným směrem - oči neustále těkají. 
Takže když máme v temné místnosti ostrým paprskem nasvícenou např. knihu, není to ideální, oči se musí stále přizpůsobovat velmi odlišným intenzitám. 
Stejně tak pohled na monitor počítače, nebo na televizi, v tmavé místnosti je zbytečně únavný. 
(Dříve se prodávaly malé, tzv. televizní lampičky speciálně za televizi. A možná s nimi lidi při sledování televize tolik neusínali.)
Příliš rovnoměrné světlo však, stejně jako každá monotónnost, také unavuje. Místo stropních zářivek používejte více různých zdrojů světla. A vždy v kombinaci přímé osvětlení, např. stolní lampou, a nepřímé - lustr svítící odrazem od stropu.
A nezapomeňte využívat denní světlo, je pro nás nejlepší a prakticky vždy mnohem silnější než jakékoliv umělé zdroje.

Pro další tipy proti zbytečné únavě se podívejte vpravo nahoře na e-book  "5 upírů, kteří nám berou energii"

Žádné komentáře:

Okomentovat