úterý 17. června 2014

Něco o barvách v našem prostoru a jejich vlivu na náš život



Studené barvy prostor opticky zvětšují. Jsou vhodné do malých místností, úzkých průchodů.
Teplé barvy prostor zútulňují, ale zmenšují. Nedoporučuji vymalovat menší místnosti celé sytou teplou barvou, budete si připadat jak v krabici.
Barva, její světlost (tmavost) na vodorovných plochách (podlaha, stůl, deska kuch. linky..) určuje světlost celé místnosti. Všimněte si, jak se změní celá místnost, když změníte ubrus, nebo třeba přehoz přes postel.




1. Bílá barva je v číně a vůbec na dálném východě barvou smutku, v žádném případě to není barva neutrální. Je to barva energeticky velice tvrdá, jangová. Proto se také hodně líbí ženám - jin a jang se přitahují - muži už z ní tak nadšení nebývají.
Při nyní módním zařízení bytu komplet v bílém máte nejen spoustu práce s údržbou, ale také na obyvatele doléhá tvrdost té barvy, cítíte se pod tlakem. Projevuje se to často nepřetržitou řadou drobných fyzických potíží.
Nepoužívejte pro vymalování obytných místností "zářivě bílou" barvu. Tato barva je vhodná pro pomocné prostory, úzké chodby, komory, ale není to přirozená barevnost pro trvalý pobyt. V místnostech kde relaxujete, jíte, spíte atd. použijte běžnou bílou, případně jakékoliv její lomené varianty.


2. Černá. Energie černé barvy je jinová, klesající, symbolizuje hlubokou temnou vodu. Pro použití na větších plochách není vhodná, přináší do života útlum, smutek a strach.
Pokud však vaše pubertální dítě zatouží vymalovat si pokoj černou barvou, klidně mu jednu stěnu povolte.
Mládež má spoustu energie a po přechodnou dobu (odhaduju do cca 23 let) to není nijak škodlivé a ta energie se stejně nedá nijak skladovat :-))
Muži mohou inklinovat k černé barvě jako protipólu jejich vnitřního jangu. Ale ani jim černou ve větším množství nedoporučuji, každá energie se pohybuje v cyklech, takže co ustojíte v jednu chvíli, zítra už může být jinak.
Černý nábytek se hodí tam, kde chceme podpořit tok („vodní“) energie - třeba ve finančních institucích, tok informací - televizory, mobily, pro ty je černý plast ideální materiál.
Nikdy nedávejte černou, ani tmavě modrou na podlahu, vzbuzuje nejistotu - není vidět kam šlapeme.
Černá je dobrá barva pro koupelnu, ale v kombinaci, např. černobílá dlažba. A samozřejmě ne na celé stěny kvůli světlu a pocitu čistoty.
Černá na vodorovných površích - stůl, deska kuch. linky,..velmi ztmavuje prostor. Světlost místnosti je z největší části daná barvou vodorovných ploch. A také je na černé vidět každý drobek.


3. Žlutá. Nejvíce ve středu, v rovnováze, je barva žlutá. Žlutá barva se skutečně hodí skoro pro všechny případy, v zásadě s ní nic nezkazíte. Žlutá barva podporuje soustředění. Je dobrá pro studium, zvláště její světlé odstíny.


4. Oranžová barva je povzbuzující, ale jen pokud jste fyzicky fit. Při nemoci, nebo i únavě vás nepodrží.


5. Růžová barva podporuje závislosti, pokud se chcete od něčeho, nebo někoho odpoutat, pryč s růžovou! Pro šestiletou princeznu jsou růžové zdi, růžové záclony i koberce fajn, ale v samostatném životě růžovou používejte střídmě.


6. Fialová barva má velmi silný duchovní rozměr, hodí se pro meditaci, relaxaci, ale nepodpoří v případě psychické nerovnováhy.


7. Červená. Vymalovat si červeně není tak neobvyklé, jak by se zdálo. Červená, ohnivá barva přináší do našeho života vášeň. Podporuje nadšení pro jakoukoli činnost, ale i druhou stranu vášně – vztek a agresivitu. Takže se moc nehodí do pracovních prostor, jednaček apod. A také do kuchyní, zde bývá ohně dost. Zato do jídelen se hodí, podporuje chuť k jídlu. V obytných místnostech doporučuji použít syté červené barvy jen na část stěn, nejlépe na ty, co máme za zády, je to hodně intenzivně působící barva.


8. Modrá barva souvisí hodně se změnou, touhou, potřebou změny a s plynutím času. Hodí se do chodeb, kde podpoří rychlý pohyb bez zdržování. Také podporuje změny ke kterým se rozhodnete. Pokud pociťujete odpor k modrým barvám ve svém prostoru, může se tak projevovat vaše touha po stabilitě.
Je to chladná, uklidňující barva, proto bývá oblíbená v ložnicích. Pokud máte potíže se vstáváním, zkuste spíše povzbuzující barvy.
Modrá barva také nepodporuje chuť k jídlu ( k pití ano). I ten klasický cibulák vypadá lépe vystavený za sklem, řízek na tom talíři už tak lákavý není.


9. Zelená barva symbolizuje růst, jaro, časné ráno, nové možnosti.
Pokud se cítíte omezováni, prostorem, časem, lidmi, situací, přidejte si do svého prostoru tzv. prvek „dřevo“. A to jsou všechny odstíny zelené barvy, svislé členění, rostliny rostoucí vzhůru. Také východ slunce, bavlna, len, ovoce.
Je to chladná barva, takže prostor opticky zvětšuje, odlehčuje, ale i ochlazuje. (Rozdíl ve vnímání teploty v místnosti vymalované červenou, nebo světlezelenou barvou, může být až 6 stupňů.)
Zelená barva je velmi výhodná v bytech v nižších patrech obytných domů. V nejvyšších patrech s ní šetřete, na vrcholu s výhledy už nejste omezováni a možností růstu je zde dostatek.
Zelených odstínů je mnoho, stačí se podívat na jediný strom nebo keř, lidské oko je trénované na vnímání tohoto množství. Takže se může stát, že při vymalování zelenou barvou, vidíte spoustu 'kocourů'. Prostě velmi jemné rozdíly v sytosti či odstínu, v zelené vidíte mnohem lépe, než v případě jiných barev.
Také je dobré uvážit, že barevné plochy vrhají odlesk na tváře, tak jestli vám zelená barva sluší, zvláště třeba v ložnici.
Podle feng šuej není vhodná zelená barva ve velkém množství do koupelny. Nedávejte jí tam tolik, aby při vstupu byla zelená hlavním barevným dojmem.


10. Hnědá barva a všechny její odstíny, od světle béžové přes okr až k nejsytější černozemní, symbolizují - a vnáší do našeho života - stabilitu.
Stabilita, někdy až nehybnost, má, jako všechno, dvě polohy - tu, která nás podporuje, přináší jistotu, a tu, která nás znehybňuje, brání pokroku.
Nejsou to barvy ochuzující, naopak, zvláště sytá čokoládová, a červenohnědé odstíny jsou symbolem hojnosti, plnosti života, užívání si ho. Souvisí hodně s životní spokojeností.
Nehodí se tudíž pro reklamu - na hnědou nikoho nenalákáme, vzbuzuje pocit spokojenosti s tím co máme.


Ještě: Každá monotónnost velmi unavuje. Dejte si pozor hlavně na "přírodní" barvy (béžové, hnědavé, režné), ale každý prostor řešený v jedné barvě – tón v tónu – vás zpomalí.


Vše platí pro velké plochy, které ovlivní barevnost celého prostoru



Žádné komentáře:

Okomentovat