čtvrtek 10. dubna 2014

Velikonoce a rituály vůbec

Těšíte se na Velikonoce? A připravujete se na ně? Je pravda, že pro mnohé z nás jsou velikonoce se svými rituály jen matoucí obtíží a zdržením v řadě pracovních dní a osobních zájmů.
 Ale nepodceňujme je. Když nenabarvíme vajíčko, neznamená to, že slunce zítra nevyjde. Rituály tu však nejsou kvůli vnějšímu světu, ty jsou tu pro nás.
Struktura času je pro náš život důležitá, je potřeba ji vnímat, pomáhá nám ukotvit se v realitě, v tom co se skutečně děje. Čas je potřeba vnímat podobně jako prostor.
 Víte kde jste na téhle Zemi, jakým směrem jdete, kde je umístěno vaše obydlí, kde u vás vychází a zapadá slunce. Kdy vám na které cestě svítí slunce do očí? A také jestli jdeme nahoru nebo po rovině, kde jsou úzké chodby jen pro rychlý průchod, a kde můžeme posedět...
 Čas je potřeba vnímat stejně strukturovaně. A pokud vstáváme každý den stejně, trávíme stejně dlouhé dny v místnostech pod umělým světlem, pak jsou velikonoce a další podobné rituály opravdu důležité.
 Čas má cyklus, sezóny se opakují, ale není to jen léto a zima. Těch sezón bychom podle praktiků Feng-šuej měli v roce mít 8. A je dobré určit si nějaké body v kalendáři, které nás na ty změny energií upozorní.
 Třeba:  Vánoce - Hromnice - Velikonoce - 1.máj - letní slunovrat - Sv.Anna - rovnodennost - dušičky.
Nebo můžete mít jiné orientační body - Nový rok - masopust - jarní rovnodennost - začátek prázdnin - babiččiny narozeniny apod. A nezapomínat na ně.

Žádné komentáře:

Okomentovat