úterý 11. června 2013

Hněď

Hodně světla, množství doplňků oživují koloniální interiéry
  Hnědá barva a všechny její odstíny, od světle béžové přes okr až k nejsytější černozemní, symbolizují - a vnáší do našeho života - stabilitu.
  Stabilita, někdy až nehybnost, má, jako všechno, dvě polohy - tu, která nás podporuje, přináší jistotu, a tu, která nás znehybňuje, brání pokroku.

  Nejsou to barvy ochuzující, naopak, zvláště  sytá čokoládová, a červenohnědé odstíny jsou symbolem hojnosti, plnosti života, užívání si ho. Souvisí hodně s životní spokojeností.
  Nehodí se tudíž pro reklamu - na hnědou nikoho nenalákáme, vzbuzuje pocit spokojenosti s tím co máme.

  Jistota, kterou tato barva podporuje, je příjemná při použití na podlahu. Ale často se její používání vymkne. Lidé mají dřevěné podlahy, dřevěný nábytek, pak použijí na sedačku a závěsy nějakou "neutrální" béžovou barvu, doplňky si pořídí "tón v tónu", aby to pěkně ladilo, a když přijdete domů, je to jako by na vás hodili deku. Únava, neschopnost se pohnout, cokoliv podniknout. Každá monotónnost unavuje a v hnědých odstínech vás uzemní dvojnásob.
  Ve středoevropském prostoru je toto znehybnění ještě podpořeno tím, že většina budov je ze zemního materiálu (kámen, cihly, nakonec i beton). Znáte to : Lepší vyhořet než se stěhovat...  Tam kde lidé bydlí v domech z jiných materiálů se daleko snáze stěhují.

  Takže pokud cítíte, že příliš často měníte zaměstnání, partnera, osobní styl apod., pak vám více hnědé barvy udělá dobře. Ale ostatní by se měli po svém bytě trochu porozhlédnout, příliš mnoho uzemnění nám nebrání jen ve stěhování, ale třeba i ve změně názorů.


Žádné komentáře:

Okomentovat