čtvrtek 20. října 2011

Jak drahá je IKEA?

Jak drahá je intuice?aneb "Proč nás selský rozum vede
ke ztrátovým rozhodnutím" je výborná kniha, bohužel není o intuici.
  Autor Dan Ariely zkoumá lidské chování a reakce a je skutečně zajímavé zjistit, které "známé pravdy" nefungují, a proč asi. A taky jak pracují mozky ekonomů :-) aspoň těch akademických.
  Z řady zajímavých vědeckých pokusů, jako proč velké odměny nefungují, a je-li pomsta opravdu sladká (?) mne nejvíc zaujalo jak oceňujeme vlastní práci.
  Akademici zjistili ( a vědecky ověřili :-), že pokud člověk investuje hodně vlastního úsilí do tvorby, vytvoří si k výrobku mnohem lepší vztah. A platí to i například pro sestavování poliček, které si přivezeme nesmontované z obchodu.
  Je to nejen hrdost na vlastní práci ( "Ta knihovna je.trochu nakřivo, ale je to moje knihovna!") ale dochází i k sebeklamu ("Ta knihovna je tak dobrá, a vypadá přinejmenším tak skvěle, jako špičkový desing za hromadu peněz!")
  Tím se vysvětluje lpění majitelů na různých prapodivných kusech. Ale výsledek není jen legrační. Je to taky mnohem více radosti a pocitu uspokojení, které nám přinese věc na které jsme se podíleli vlastníma rukama.

  Říkáme si, že montovat nábytek by nás nebavilo, a ani to třeba není tak levné, aby se nám vyplatilo věnovat svůj čas a úsilí do dokončení knihovny a koupíme si již sestavenou.
  Chceme se dívat na domácí kino, ale děsí nás představa zapojování prostorových reproduktorů, tak si na to někoho najmeme. A tak podobně.
  Ale smutná pravda je, že když si všechno necháme udělat od profesionálů, získáme sice volný čas, ale vzdáváme se velkého potěšení. Námaha z vlastního výkonu, ta je totiž zdrojem dlouhodobé radosti.
  Jasně, ten nábytek se někdy montuje trochu obtížně a návody taky někdy nic moc, ale vždycky když vám na něj v budoucnu padne zrak, připomenete si, že jste na něm dělali sami a budete na něj hrdí..

  Takže ta IKEA (a jí podobné) se nakonec opravdu vyplatí  (a je to vědecky ověřeno! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat